Hogyan kostoljunk?
A csokoládé ma is luxuscikk.
Vannak olcsó , mindenféle egyéb anyaggal dúsított termékek, melyek azt az illúziót keltik, hogy kaptunk valamit a pénzünkért. Ám a valódi minőségi csokoládé sokkal több ennél. Először is, gondoljunk bele, milyen kicsi az a terület a Földünkön, ahol a kakaófák élnek. Csak az Egyenlítő mentén , 20- 20 fok szélességben , s ennek a területnek jó része óceán.
A legnagyobb termőterület Afrikában van, Ghánában és Elefántcsontparton. Itt bőtermő fák adják a termést , de a minőség átlagos .
A zamatos fajták főként Amerika területein találhatóak .( erről egy másik cikkben lesz majd szó,
izgalmas ! )
Adjuk meg magunknak a lehetőséget, hogy a csokoládé elvarázsoljon bennünket !
Tehát a továbbiakban ne keserű csokoládét, tejcsokoládét különböztessünk meg, hanem
- étcsokoládé fajtákat
- tejcsokoládé fajtákat
- fehércsokoládé fajtákat
- Ruby csokoládét
Fontos a külső!
Legyen elegáns, de praktikus a csomagolás! Ha kibontjuk, legyen a csokoládé formája, mintázata is izgalmas! Ha fényes , csillogó a felülete, akkor már bizakodhatunk .
Illat
Ha már kibontáskor különlegesen finom illat csapja meg orrunkat, akkor már mosolygunk is !
Csukjuk le a szemünket, és keressünk emlékeket, hangulatokat, amivel összekapcsolhatjuk !
Hang
Egy tábla csokoládé akkor jó, ha roppan . Ha csak úgy tompán , nehezen lehet kettétörni, akkor bizony valami hiba történt …
Ízlelés
Egy kis darabot vegyünk a nyelvünkre, és hagyjuk ott elolvadni. Forgassuk a szánkban, hiszen nyelvünk más- más területén érezzük intenzívebben az édes, sós, keserű, savanyú ízeket .
Hasonlóan a bor kóstoláshoz, szippantsunk levegőt, és hagyjuk kibontakozni az aromákat.
Egészen új élményben lesz részünk !
A maradékot gondosan csomagoljuk el, hőtől, párától különösen védve!
Ne tegyük hűtőbe. Ha nem hermetikusan lezárt dobozban tartjuk, akkor nagyon gyorsan felveszi
a vele együtt tárolt étel ízét. Illúzióromboló egy sült hal ízű csokiba belekóstolni, ugye?
Ha túlhűtjük, akkor felengedéskor pára keletkezik a felületén, szintén árt a minőségének.
A legjobb, ha csak annyit vásárolunk, amennyit rövid idő alatt elfogyasztunk.
ÉS NE FELEJTSÜK EL , FRISSEN A LEGFINOMABB !
Jó kóstolgatást !